Kurczak w cieście francuskim

Komentarze (11) | 12 kwi 2012
Dzisiaj zaprezentuje wam przepis na kurczaka w cieście francuskim  którego nauczył mnie mój chłopak. Nie ciągnie mnie do gotowania ale muszę to robić bo nie mieszkam już z rodzicami. Ostatnio robię to coraz częściej, bo pewnego razu przeraziłam się w supermarkecie - chciałam sobie kupić gotowe nuggetsy z kurczaka ale zobaczyłam że w ich składzie jest tylko 45% mięsa z kurczaka.....

To danie jest szybkie, smaczne i niedrogie więc robię je bardzo często - polecam zamiast fast foodów. 

Składniki
200g piersi z kurczaka
130 g ciasta francuskiego ( ja użyłam light) do kupienia we wszystkich auchanach, biedronkach " w lodówkach" cena około 3,50 zł tutaj użyłam pół opakowania. 
2-3 plasterki sera żółtego
30 g keczupu
Przyprawy wg uznania ja dodałam:
Staropolską przyprawę do kurczaka, Zioła prowansalskie i czosnek granulowany.



Pierś z kurczaka kroimy na kawałeczki


Wrzucamy na patelnię i niedługo podsmażamy


Doprawiamy 


Ciasto kroimy na paski


Układamy na folii ( można posmarować ją na początek masłem aby się nie poprzyklejało)


Układamy ser ( nie za dużo aby nie wypłynął) 


Póżniej układamy kurczaka ( ja posypałam jeszcze czosnkiem)


Polewamy keczupem


Kładziemy na całość znowu ser


Zawijamy


I pieczemy 15 min w piekarniku w temperaturze 200 stopni



Po 15 minutach 





 

To są dwie małe porcje, lub jedna duża.

11 komentarzy :

  1. Fajny przepis na szybkie danie :-)
    Zapamiętam i pewnie wkrótce przetestuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, postaram się go wykorzystać. To zdjęcie Kate, do którego link mi dałaś, jest śliczne. Jeśli możesz mi zrobić nagłówek, byłoby super. Mam nadzieję, że będę umiała go umieścić.
    Chciałam Ci jeszcze podziękować za post o pozbywaniu się boczków. Na pewno wykorzystam tę wiedzę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Pyszne, niedrogie, szybkie i uczucie "pełności" utrzymuje się jeszcze 4h po zjedzeniu :D

      Usuń
  4. Moja potrawa - ale w wersji Paulinki.
    Ja oprócz tego wszystkiego dodaje jeszcze cebulke poszatkowaną bardzo drobno i dopiero zawijam i wkładam do piekarnika. Wg mnie smak jest wtedy jeszcze lepszy, ale to zależy od gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj zrobiłam, wyszło genialnie. Mąż nie mógł uwierzyć, że umiem przyrządzać takie rzeczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. mam pytanko, z jakiej strony korzystasz wyliczając białko, kalorie itp? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jako osoba dbająca o linię, myślę, że powinnaś zrezygnować z produktów typu light. To, że są `light` nie oznacza, że są mniej kaloryczne :) A poza tym, ciasto francuskie... Do tego keczup... Takie rzeczy eliminuje się z jadłospisu na starcie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne i lekkie danie. Wypróbowałam i na pewno jeszcze nie raz go wykorzystam. Mniam!

    OdpowiedzUsuń

fitblog

więcej

lifestyle

więcej

motywacja

więcej

odzież, obuwie, sprzęt

więcej