Awokado

Komentarze (11) | 22 kwi 2012
Witam


Kupiłam dzisiaj awokado więc postanowiłam coś o nim napisać. Wspominałam wcześniej ze podczas diety tłuszcze nam są bardzo potrzebne. Chodzi tutaj o te "dobre" tłuszcze a awokado ma w sobie te najlepsze.





Owoc ma średnio od 140g do 250 g. Wartości odżywcze w 100 g 
prezentują się mniej więcej tak:


Na pierwszy rzut oka widać dużo kalorii i dużo tłuszczów ale jak mówiłam nie watro liczyć kalorie bo 1g = 9 kcal tłuszczu z awokado jest dużo lepszy niż 1 g = 4 kcal  węglowodanów pochodzących ze słodyczy. Np ryby i orzechy  zawierają tłuszcze ale mimo to polecane są do stosowanie podczas diety.

Dlaczego powinniśmy jeść awokado ?

- Okolo 75% energii w awokado pochodzi z tluszczy z czego wiekszosc stanowia momonienasycone kw. tłuszczowe

- Awokado ma 60% wiecej potasu niz banan. Potas pomaga regulować ciśnienie krwi.

- Są bogate w witamine B, E i K.

- Zawiera kwas foliowy

- Awokado ma bardzo wysoka zawartosc blonnika w porownaniu do innych owocow -75% nierozpuszczalnego i 25% rozpuszczalnego.


-  Pomaga obniżyć poziom tego "złego:" cholesterolu we krwi. 

- Korzystnie wpływa na wzrok - zawiera Luteinę

- Wykazano że może chronić przed nowotworami dzięki kwasu oleinowego oraz karotenoidom. 
(źródło Wikipedia)



Jak jeść awokado ?

Ja najczęściej kroję na plasterki lub miksuje w blenderze. I smaruję/ układam na waflach ryżowych bądź pieczywie chrupkim. 

W internecie bardzo popularny jest przepis na masło z awokado:

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z 2 limonek
  • łyżeczka oliwy z oliwek (extra vergine)
  • sól
  • pieprz

Awokado przeciąć wzdłuż, nóż powinien dotknąć pestki. Obrócić obie połówki w przeciwnym kierunku, rozdzielić i usunąć pestkę. Owoc obrać, ale można też umiejętnie wyjąć miąższ, tak aby nie naruszyć skórki. Pozostaną dwie łupinki-łódeczki. Awokado, sok, oliwę, sól i pieprz utrzeć na pastę. Masłem można napełnić awokadowe łupinki-łódeczki. Pycha z tortillą lub bagietką. (źródło: www.ugotuj.to)


Jeden owoc kosztuje około 2 zł 50 gr



Pozdrawiam 

11 komentarzy :

  1. Ja bardzo lubię pastę z awokado, ale sama jej nie robię. Kupuję gotową. Świetnie smakuje jako dodatek do ryb.

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem raczej zamknięta na tego typu sprawy. Zamykam się z mięsem w domu. Znaczy staram się ograniczać, ale jak wychodzi to wiadomo. Ciekawy post, fajnie, że wstawiasz takie notki.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja jem awokado w postaci guacamole, uwielbiam. a jak zrobić tę potrawę, której zdjęcie zamieściłaś, to jest awokado z jajkiem w miejscu pestki? ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem znalazłam takie zdjęcie ale myślę że to jest po prostu zapiekane awokado z jajkiem. Przekroić awokado - wbić jako - usmażyć ze skórką w piekarniku - posypać przyprawą. Wygląda naprawdę świetnie :D

      Usuń
  4. Muszę zjeść, bo wygląda smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię sałatkę z awokado :-)
    Fajny wpis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaczęłam się zastanawiać ile może kosztować Avocado, na szczęście pod koniec postu mnie uświadomiłaś. Dotychczas stosowałam jedynie w kosmetykach, ale jak tylko dołapię to spróbuję. Samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj ma dziwny smak taki "tłusty owoc" trochę jak masło o smaku trawy :D ale polecam pyszne i zdrowe

      Usuń
  7. Uwielbiam awokado ;) często dodaję do sałatek, robię guacamole albo w plastrach na kanapkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, znalazłam tę świetną stronkę poszukując przepisów na awokado i chciałabym jedynie dodać, iż - tu cytat: "Należy pamiętać, że awokado nie toleruje wysokich temperatur - gotowany lub pieczony nabiera gorzkiego smaku." Dziękuję za fajne informacje i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Od kilku dni mam silną fazę na awokado i codziennie na śniadanie jest tost z guacamole i łyżeczką jogurtu naturalnego.

    bardzo podoba mi się Twoja strona :)
    pozdrawiam
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń

fitblog

więcej

lifestyle

więcej

motywacja

więcej

odzież, obuwie, sprzęt

więcej